De Tuina massage is een manuele behandelwijze en vindt zijn oorsprong in China. Tuina wordt ruim 4000 jaar wordt beoefend.

Bij de Tuina massage wordt druk uitgeoefend op de meridianen en specifieke punten op het lichaam. Dit laat de Qi-stroom (lichaamseigen energie) vrij en gelijkmatig door het lichaam stromen.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt ziekte veroorzaakt door onevenwichtigheid en blokkades in de Qi-stroom. Bij een goede Qi balans voelt een mens zich meer ontspannen en vol van levenskracht. Als de Qi stroom niet in balans is kan dit spanningen opleveren en de levenskracht beperken. Door een Tuina massage is het mogelijk een disbalans in de Qi stroom op te heffen.  Een Tuina massage heeft veel overeenkomsten met Shiatsu, maar de gebruikte massagetechniek is feitelijk anders en maakt meer gebruik van draaiende bewegingen. Daardoor kan de massage op sommige plaatsen zeer gevoelig zijn. Deze gevoeligheid is slechts tijdelijk. Na de massage ondervindt u een verkwikkend gevoel dat enige tijd kan aanhouden.

 

Cupping, ofwel vacuümtherapie is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van holle glazen bollen.
Door deze bollen van binnen met vuur te verwarmen wordt de zuurstof weggehaald. De bollen dienen vacuüm vastgezogen te worden aan de huidoppervlakte. De cupping bollen moeten dan ook zo snel mogelijk op de huidoppervlakte geplaatst worden.

 

Effecten van cupping

Het effect hiervan is betere doorbloeding in de spieren en weefsels. Bepaalde acupunctuurpunten worden hierdoor gestimuleerd. Afvalstoffen in het lichaam worden met deze behandeling naar het huidoppervlak getrokken waardoor het lichaam zich beter van afvalstoffen kan ontdoen. Na de behandeling zijn op de plekken waar de bollen vast zaten rode/diep paarse plekken te zien. Dit is een normaal verschijnsel. De plekken verdwijnen van zelf na een paar dagen. De behandeling is niet pijnlijk, maar het kan wel onaangenaam aanvoelen door de samengetrokken huid.

Gua Sha

Een Gua Sha behandeling is een doeltreffende behandeling voor diverse pijnlijke klachten. De Gua Sha behandeling laat zien op welke punten er zich blokkades in het lichaam bevinden. “Gua” kunnen we vertalen met “schrapen” en “Sha” betekent “gestagneerde energie”. Deze energie vertaalt zich in het lichaam naar klachten of ziekten.